Bebelusii sunt la fel de diferiti ca si noi adultii. Ceea ce place unora, nu place altora. Doar ca din teama de a nu gresi parintii au tendinta de a urma orbeste un plan alimentar. De ce nu ii plac radacinoasele? Cum sa il convinga sa manance mai mult broccoli? Cu ce gresesc ca parinte de nu reusesc sa ii introduc in meniu semintele de chia? Astfel de intrebari framanta, la un moment dat, orice parinte.
Iata aici 3 metode prin care cei mici pot fi incurajati sa incerce diverse gusturi si texturi si sa faca trecerea de la lapte la mancarea solida intr-un mod cat mai placut:
#1 Alegeti produsele specifice
Cu tacamul pe care adultii il folosesc sansele sunt ca cei mici sa se raneasca. Nu doar ca nu vor putea manui lingura sau furculita prea bine, insa marimea clar ii dezavantajeaza. Si nici a amana nu este o idee buna. Cei mici trebuie sa deprinda acest ritual de luat masa, cu tot ce implica el.
Optati pentru produse specifice, cum sunt tacamurile pentru bebelusi. Acestea sunt realizate din silicon natural sau latex. Sunt sigure pentru cei mici, au margini rotunjite si se curata usor. Acestea sunt primele tacamuri cu care bebelusii pot incepe aventura lor in aceasta etapa din viata. Spunem asta pentru ca miscarile lor initiale vor fi desigur mai stangace.
#2 Lasati copiii sa se joace cu mancarea!
Pentru orice adult, perioada de dupa masa celui mic inseamna munca dubla. Si cand se gandesc ca in fapt consumul efectiv de alimente nu este unul foarte mare, sunt de-a dreptul suparati sau frustrati. Ei bine, lasati copiii sa se joace cu mancarea, indemnul vine din partea specialistilor in nutritie pentru cei mici. Este faza lor de descoperire, chiar daca este adevarat ca din cantitatea aceea de piure de fruct sau leguma nu consuma prea mult.
De fapt, prin toata aceasta joaca cei mici sunt stimulati senzorial. Experimenteaza ceva nou, atat din punct de vedere vizual, cat si tactil, dar mai ales mirosul si gustul sunt in extaz. Putini inteleg ca in aceasta etapa bebelusii au in continuare masa de lapte cea principala si ca abia dupa cateva luni bune incep sa inlocuiasca o masa de lapte cu mancarea solida. Pentru inceput lasati-i sa se bucure de tot ce experimenteaza. Pentru a limita mizeria de dupa folositi bavete supradimensionate.
#3 Folositi o alta cana sau pahar pentru apa decat cel pentru lapte
Ati inceput sa schimbati recipientul de lapte, trece de la biberon la cana cu cioc. Pentru apa folositi un recipient practic, insa diferit. Astfel va fi confuz si va avea tendinta sa isi doreasca doar lapte sau doar apa. Pentru masa solida consumata o data pe zi in prima faza la diversificare folositi cana pentru bebelusi. Nu lingura, nu pahare de adulti.
Acestea sunt doar cateva sfaturi care sa va ajute. Din momentul in care veti imbratisa aceasta etapa cu relaxare si naturalete, veti intelege lucrurile si din perspectiva bebelusului.