Dupa cum bine stim, pana la varsta de 6 luni implinite un bebelus nu consuma altceva in afara de laptele matern sau, dupa caz, laptele formula. Aceasta este hrana lui si nu are nevoie de apa. Ii tine de foame si sete. Insa, dupa 6 luni cand incepe diversificarea, situatia se schimba. Bebelusul incepe sa consume si putina apa. Cat si cand ii oferim?
Cat lapte si cata apa consuma un bebelus?
Despre cata apa bea un bebelus care a inceput diversificarea specialistii ne spun ca acesta se ofera in functie de anumiti parametri. In plus, apa este consumata numai dupa masa sau intre mese. Vorbim de cantitati mici, avand in vedere ca bebelusul consuma in continuare lapte si are aport de lichid si din multe alte alimente consumate.
Vor fi luate in vedere temperatura exterioara, starea bebelusului de asemenea. Concret, cata apa ar avea nevoie un bebelus se va calcula in functie de greutatea sa. Intre 6 luni-1 an aportul de apa este de 100 ml/kgcorp/24 ore. Se pare ca pana la varsta de 3 ani aceasta este asa zisa formula de calcul. Pot fi oferite cantitati suplimentare in anumite perioade, cum ar fi in timpul verii sau mai ales cand este canicula, in perioade in care are varsaturi sau/si diaree, stari febrile, ceea ce contribuie la o deshidratare rapid instalata.
Mai mult decat atat, se pare ca apa ideala pentru a fi oferita unui bebelus este cea cu un nivel foarte scazut de nitriti, adica de sub 15 mg/l, cu putine minerale, pentru ca rinichii functioneaza inca imatur. Mai concret de atat se pare ca apa consumata de un bebelus trebuie sa aiba maxim 120 mg reziduu uscat/ un litru.
Dar mai ales, cand si cum ii servim aceste lichide?
De cand intervine consumul de apa vin si alte griji ale parintilor. Cum va fi oferita apa? Este de preferat ca aceasta sa fie servita cu o lingurita pentru bebelusi sau cu o canita speciala. Exista cele cu cioc, care permit unui bebelus sa isi exerseze abilitatile, sa tina singur cana si poate servi fara griji apa necesara.
Este de preferat ca biberonul BIBS sa ramana util pentru laptele pe care cel mic inca il consuma zilnic.
Ceaiurile, de asemenea interzise sub 6 luni
Exista la ora actuala si asa zisele ceaiuri anticolici si unii parinti asociaza imediat acest tip de lichid cu ceva sanatos. Ei bine, specialistii spun ca pentru bebelusii de sub 6 luni este interzis ceaiul de orice fel si va fi oferit dupa perioada de diversificare inceputa doar la recomandarea medicului. Asta pentru ca riscul este de a instala o anemie pe fondul consumului de lichide ce nu aduc aport nutritional pentru cei mici.
Daca veti introduce la un moment dat si ceaiul in rutina alimentara a bebelusului canitele speciale pentru bebelusi, cu sau fara cioc sunt ideale in acest sens. De preferat ca fiecare lichid sa fie servit intr-un recipient diferit.