Stiati ca sarcina de fapt nu este de 9 luni, ci de 10? Doar ca incepand cu implinirea celor 9 luni oricand se naste bebelusul, acesta nu este considerat prematur. Cel putin in privinta duratei de sarcina nu se impune un protocol special. Asadar, viitoarele mamici sunt cu bagajul de maternitate gata, numai bun de luat in drum spre spital, incepand cu cele 9 luni implinite.  

Asteptarea pare lunga, nerabdarea de a cunoaste micul pui de om este mare. Exista acum aparatura destul de performanta, avem due date estimat, astfel incat viitoarele mamici sa stie la ce sa se astepte. Cel putin o estimare a datei de nastere exista. Iata si alte 3 semne care indica ca momentul nasterii este aproape:

1. Se rupe apa - nu ca in filme totusi!

Desi nu toate femeile patesc sa li se rupa apa anterior plecarii la spital, acesta este semnul clar ca in urmatoarele ore vine si momentul nasterii.

Momentul este unul de panica pentru unele viitoare mame. Mai cu seama daca ruperea apei este o avalansa. De aceea, este important ca in bagajul de maternitate sa existe multe produse de igiena intima, adecvate pentru nevoile fiecaruia.

2. Dureri abdominale sau lombare

Anterior ruperii apei sau a membranelor, anterior momentului de intrat in travaliu unele viitoare mame experimenteaza durerile lombare sau/si abdominale, parca mai puternice ca oricand. Asta si pentru ca este posibil sa inceapa contractiile sau pentru ca pozitia bebelusului este de asa natura incat apasa pe vezica si zona joasa.

Durerile, insomniile de asemenea sunt cateva semne care anunta ca travaliul este la orizont.

3. Umflarea mainilor, picioarelor, a fetei

Retentia de apa este una din marile probleme ale viitoarelor mamici. Unele dintre ele se confrunta cu aceasta situatie inca din sarcina, insa chiar si asa, in ultima perioada de sarcina se va observa o diferenta majora. Viitoarea mama simte ca are si fata mai umflata, buzele mai proeminente, mainile mai mari, picioarele mai greoaie. Asta se intampla mai intensificat in ultima luna de sarcina.

Cu toate grijile existente despre aceasta perioada si mai ales ce va urma, este poate firesc sa existe si teama despre schimbarile corpului. O recomandare in acest sens este achizitia unui suport lombar - in perioada de sarcina face minuni, in sensul in care preia o parte din greutatea pe care o simte femeia insarcinata la nivelul coloanei. Post nastere este de preferat sa poarte  centura, menita sa ajute la retragerea uterului si implicit la remodelarea abdomenului. Geanta de maternitate este incapatoare, deci si aceste articole pot fi pregatite din timp si tinute in aceasta.

Se spune ca intuitia feminina este un atu si ca de cele mai  multe ori femeia stie pur si simplu cand se apropie momentul. Sarcina implica destul de multe schimbari corporale, insa chiar si asa, exista diferente intre trimestre. Cert este ca atunci cand vei fi in ultima zi de sarcina, practic vei simti. Iar venirea pe lume a micului pui de om este cu un pas mai aproape de realitate.

Extra tip: in geanta pregatita pentru maternitate adauga si sticla de apa, un termos pe care il vei gasi de asemenea in stocul nostru.