Incepe acea etapa din an cand se numara bobocii. Orice inceput este presarat cu provocari si vine la pachet cu n griji. Pentru cei care acum incep si primul an de gradinita, incepe, de fapt, marea aventura. Asadar ne propunem sa subliniem in randurile ce urmeaza cat de importante sunt unele lucruri pentru cei mici si cat confort le poate aduce o simpla paturica.
Poate ca nu exista acea reteta perfecta despre cum sa iti obisnuiesti copilul la gradinita cat mai repede cu putina. Aici exista o legatura intre emotiile celui mic si ale parintilor si cum este redat confortul psihic si nu numai, al copilului.
Tips&tricks - paturica nu este un mit
Pentru prima sa zi in colectivitate asigurati-va ca are la indemana ceva de acasa. Cu permisiunea celor din unitate, aduceti o jucarie sau eventual paturica sa favorita. Poate fi chiar o muselina din bumbac si bambus.
Nu este un mit faptul ca orice copil are sanse sa se linisteasca si din plans cand simt acel miros specific de acasa, asa cum si bebelusii se linistesc cand simt mirosul mamei. Este ceva inconfundabil. Aceasta metoda este de multa vreme practicata si functioneaza, iar marele avantaj al muselinei este ca nu ocupa mult loc si nu este deloc grea.
Gustul de acasa. O alta metoda care ar putea da roade se refera la a recrea la gradinita ritualul de masa. Iar aici ii puteti reaminti - cel putin prin impactul vizual - ca totul este in regula utilizand caserolele sale favorite. Fie vorba de acele culori pe care le adora sau de un print anume, gustarea sa in caserola potrivita pot fi salvatoare!
Povestiti despre ce urmeaza sa se intample si pregatiti totul pentru a doua zi impreuna. Implicarea copilului in tot ceea ce tine de pregatirea pentru a doua zi la gradinita inseamna o pregatire psihica pentru copil. Este un exercitiu excelent pentru ca cel mic sa se obisnuiasca ca parte din viata sa exista si aceasta destinatie.
Integrare blanda, dar cu limite
Este de preferat ca acele reguli stabilite sa fie respectate si in acelasi timp cu perioada de integrare la gradinita sa nu existe si alte perioade dificile. Este destul de greu pentru un copil sa gestioneze prea multe schimbari in acelasi timp. Asadar, daca este necesar sa faceti si trecerea de la scutec la olita sau chilot, fiti atenti astfel incat sa nu coincida cu primele zile de acomodare la camin/gradinita.
De asemenea, daca sunteti in etapa in care doriti sa scoateti din rutina celui mic suzeta de preferat ca acest lucru sa nu se intample de asemenea in zilele de acomodare la gradinita.
In cele din urma este de subliniat ca eforturile de orice fel vor fi incununate de succes doar daca si zenul parintilor este la nivelul optim. O mama care isi trimite cu frica copilul la gradinita va hrani inima si mintea celui mic cu stari de anxietate. O mama care traieste frustrarea de a nu se descurca sa isi lase copilul la gradinita fara tipete si urlete va transmite copilului starile de neliniste si disconfort. Pentru ca orice copil este oglinda parintilor si a relatiei dintre cei doi!