Eruptia dentara la bebelusi presupune o scheme orientativa, intrucat fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare. Asadar, nu putem nominaliza cu exactitate cand apare primul dinte, insa putem estima. Acest lucru poate sa apara in  jurul varstei de 4 pana la 7 luni. Uneori dintele erupe foarte putin, timpuriu, insa pana cand creste bebelusul are deja jumatate de an implinit.

Iata la ce sa te astepti in aceasta perioada si cat de utila este o jucarie de dentitie

Semne, simptome si mofturi. Sa incepem cu acestea:

  • Bebelusul are o perioada de hipersalivatie, asa cum ii spune numele fiind vorba de saliva abundenta. Sunt recomandate bavetele, purtate pe tot parcursul zilei, nu doar la masa. Din motive evidente, bavetele din silicon sunt mai practice si recomandate in acest caz.
  • Are tendinta de a roade orice obiect.
  • Este mofturos, i se modifica pofta de mancare, dar si dispozitia.
  • Are gingii inflamate si plange mai des.
  • Insomnii sau somn intrerupt si agitat.

La tot acest tablou clinic, am putea adauga si o febra usoara, insa aceasta nu depaseste 38 de grade.

Cum sa reducem disconfortul bebelusului?

Am crede ca nu este nimic de facut, natura isi urmeaza cursul firesc. Fiecare bebelus in parte resimte in mod diferit aceste dureri. Unii sunt mai rezistenti, altii mai putin rezistenti. Un oarecare disconfort il vor avea toti. Pot fi de ajutor jucariile de dentitie. Nu doar isi vor stimula privirea, simtul tactil de asemenea, insa este vorba si despre accesorii practice care ii vor masa gingia. Astfel de jucarii sunt create din materiale moi si usor flexibile, de regula din silicon. Pe masura ce resimte intensitate in durerea si disconfortul creat, isi vor potoli instinctul de a mesteca, de a roade, masand cu zona zimtata.

Astfel de jucarii sunt disponibile si la noi, in forme si culori diverse si captivante: oita, melc, diverse animale deci, dar si fulg de nea, stele etc.

Tips and tricks

Este bine de stiut ca dintii apar in serie, asta inseamna ca veti trece impreuna cu bebelusul prin perioade mai grele, dar veti avea doi cate doi dintii completi. Eruptia dentara continua pana la aproximativ 33 de luni, cand apar molarii de sus si de jos.

Pentru ca parintii gasesc cu dificultate calea de a mai calma bebelusul in astfel de perioade, ar putea fi de ajutor sa cunoasca cateva tips and tricks:

  • Jucaria de dentitie poate fi tinuta la rece si apoi oferita bebelusului. Gheata/jucaria rece calmeaza inflamatia locala.
  • Suzeta ar putea reveni in tendinte, mai ales in etapele de somn. Bibs este de incredere chiar daca pana acum nu ati folosit suzeta. Are reputatia de a fi o suzeta imediat acceptata!
  • Masajul gingival ajuta si poate fi vorba si despre produse pe baza de substanta analgezica. Acesta nu provoaca dependenta.
  • In general jucariile din silicon sunt recomandate in aceasta perioada, pentru ca pot fi bagate in gura in siguranta, plus ca pot fi dezinfectate corespunzator.