Una dintre marile intrebarile parintilor se refera la ce varsta ar trebui ca cel mic sa doarma singur, in camera sa. Adevarul este ca nu exista o varsta anume. Fiecare copil este diferit, iar unii chiar isi doresc sa aiba camera lor si sa doarma singuri. Cert este ca aceasta trecere este o etapa importanta atat pentru parinti, cat si pentru bebelusi.

Cei mici au nevoie de protectie si iubire in permanenta, iar aceasta trecere de la co-sleeping la pat junior este una importanta. Este de asemenea important ca cel mic sa inteleaga anumite aspecte, iar aceasta trecere nu trebuie sa fie fortata, doar pentru ca cel mic trebuie sa se maturizeze.

Multi dintre copii au un sentiment de siguranta atunci cand dorm cu parintii, iar atunci cand sunt lasati singuri se instaleaza frica si anxietatea. Unele dintre motivele pentru care cei mici refuza sa doarma singuri in camera sunt:

  • le este frica de intuneric sau de monstri;
  • sunt anumite zgomote care il sperie in timpul noptii;
  • se simt abandonati si nu se mai simt protejati.

Aceasta schimbare trebuie facuta cu pasi mici si cu multa comunicare. Este important ca parintii sa inteleaga de ce micutii nu vor sa doarma singuri si care sunt cauzele fricii.

Un alt aspect care ii va da incredere sa doarma singur este sa alegeti impreuna accesoriile si decorurile pentru camera lui. Acest lucru ii va da mai multa incredere si nu se va mai simti abandonat.

Cum ajuti copilul sa doarma singur in camera sa

Cei mai multi dintre copii au frica de intuneric si de monstri. Nu este deloc gresit ca pentru inceput mama sa stea cu cel mic pana cand acesta adoarme. Atunci cand se va trezi si se va vedea singur, parintii il pot incuraja si chiar felicita pentru faptul ca a reusit sa doarma singur si ca nu i s-a intamplat nimic rau. Incet-incet, va prinde incredere.

Lumina de veghe este o idee excelenta. Multi dintre copii au nevoie de putina lumina atunci cand adorm. Astfel ca o lampa de veghe va fi de mare ajutor. Lumina nu trebuie sa fie puternica, ci cat mai difuza pentru ca cel mic sa se poata odihni. Puteti alege din magazinul nostru lampa de veghe din silicon sub forma de ursulet. Ii va placea si puteti crea si o poveste in acest sens. Ursuletul Teddy poate deveni prietenul de nadejde pe timp de noapte. Va fi cel care il va veghea atunci cand copilul doarme. Astfel ca cel mic se va simti in siguranta.

Jucaria de plus, nelipsita

Ii puteti achizitiona o jucarie bebe cu care sa doarma in timpul noptii. Poate fi de plus si poate de deveni prietenul cel mai bun al copilului. Cu siguranta va se va simti si mai protejat si va putea sa doarma linistit atunci cand are prietenul Teddy si jucaria de plus alaturi de el.

Nu uitati ca patul in care va dormi trebuie sa fie cat mai confortabil, iar camera trebuie sa fie aerisita in fiecare seara.