Daca si tu esti parinte din categoria celor care nu stiu ce sa aleaga in materie de suzete, bun venit. Esti in locul perfect pentru a afla cateva din miturile frecvente despre suzete, dar pe care trebuie sa incetezi sa le mai crezi.

Stim cu totii ca inca sunt tabere opuse in ceea ce priveste parerea parintilor daca sa ofere sau nu suzeta celui mic. Daca da, de la ce varsta, daca nu de ce si asa mai departe, sunt zeci de intrebari ce nasc controverse. Iata doua mituri despre suzete, mai frecvent intalnite, demontate!

Suzeta inlocuieste pofta pentru a fi alaptat

Nicidecum! Pentru multa vreme in trecut se credea ca orice tip de accesorii precum biberonul sau suzeta sunt responsabile cu pofta de mancare pe care un bebelus o are. Ca si cum de acestea ar depinde acest lucru, nu de un ritm absolut natural si de reflexul de supt al celui mic. Daca a existat vreun parinte care a inlocuit alaptatul cu o suzeta, ceva este gresit. O spunem inca o data, suzeta este un mod practic de a linisti un bebelus cand acesta are un disconfort, nu inlocuieste sau amana ora de masa.

Depinde si ce asociere va fi facuta, adica momentul in care unui bebelus ii este oferita suzeta. Insa in mod cert asta nu inseamna ca va fi inlocuita vreo masa, indiferent ca vorbim de bebelusi alaptati sau hraniti cu formula, de cei care sunt deja la diversificare sau nu.

Pentru cei care refuza suzeta tetina sa fie inmuiata in ceva dulce - va functiona

Fals! Sunt bebelusi si copii care au refuzat biberonul si suzeta, ceea ce la un moment dat a fost dificil pentru mama. Fie se trezea foarte des, fie nu mai reusea sa isi calmeze copilul in fel si chip. Circula acest mit conform caruia il poti imbuna pe cel mic sa incerce si suzeta, mai ales daca pe tetina va distinge un gust dulce. Gresit din mai multe puncte de vedere:

  • Pentru orice bebelus care inca nu a ajuns la varsta minima de 6 luni nimic altceva in afara de lapte matern sau formula ii va fi oferit. Nu are nevoie de apa sa se hidrateze. Nu are nevoie de nimic care sa ii potoleasca vreo pofta. Ba chiar si cu ceaiurile exista o disputa, deci fara doar si poate nu se pune problema de a oferi acestuia miere sau alte lichide dulci pe tetina. Chiar daca sunt cantitati mici.
  • Mierea este interzisa copiilor sub un an.
  • Nu este nevoie de ceva dulce sa il faci pe bebelus mai convins sa incerce o suzeta. Poate tocmai acest accesoriu este de vina.
Asadar nu degeaba spunem ca suzetele Bibs - indiferent de colectie - sau cele Frigg pe care le avem disponibile sunt wow. Pentru ca au fost mereu acceptate din prima. Testate si adorate, acestea pot linisti un bebelus, mai ales cand starile sale sunt cele de adaptare la viata extrauterina sau cand are colici.