Am tot discutat despre perioada de diversificare in articolele noastre. Am cautat de fiecare data sa va recomandam din gama noastra seturile potrivite in functie de calitatea acestora, de forma si de design.

Asa cum am mai spus, primele pregatiri pentru diversificare sunt pline de emotii pentru mamici. Stim ca va pregatiti dinainte de “ziua cea mare” si discutati cu medicul pediatru despre schema de diversificare, cautati informatii pe motoarele de cautare, va ganditi la tot felul de retete si asa mai departe. In fond, este absolut normal sa faceti aceste lucruri avand in vedere ca va doriti tot ce este mai bun pentru al vostru pui de om. Ceea ce uneori nu inteleg parintii este faptul ca fiecare copil este diferit. Reactioneaza diferit la felurile de mancare, s-ar putea ca unele alimente sa le adore, iar altele sa le refuze la inceput categoric sau s-ar putea sa fie extrem de “mancacios” si sa accepte toate felurile de mancare pe care i le puneti in farfurie. Trebuie sa intelegem faptul ca fiecare copil are propria personalitate, la fel ca si noi, oamenii mari.

Am selectat cateva intrebari puse de mamici cu privire la diversificare.

Ce dam prima data bebelusului? Fructe sau legume?

De fapt, indicat este sa introducem in masa bebelusului alimentele bogate in fier, carnea fiind unul dintre aceste alimente. Desigur, acestea trebuie completate cu legume si nu cu fructe.

Ce cantitate de mancare trebuie sa manance un bebelus la o masa?

Raspunsul este ca fiecare copil mananca cat doreste si cat ii trebuie. Nu exista o cantitate prestabilita si nu trebuie fortat sa manance ceva daca nu ii place. Poate ca avem impresia ca cel mic mananca prea putin, insa stim faptul ca a te ridica de la masa cu burta plina nu este deloc sanatos. Asta se intampla si in cazul celor mici. Daca cel mic sa spunem ca mananca putin atunci trebuie ca acel “putin” sa fie bogat in vitamine si minerale.

Indicat este sa optati pentru un set de diversificare ce contine o farfurie divizata pentru a pune la o masa mai multe feluri de mancare pentru ca cel mic sa aleaga.

Copilul nu poate sa stea singur in sezut. Se amana diversificarea?

Cu siguranta nu. Chiar daca nu sta singur in sezut, el poate fi hranit fie in bratele parintilor, fie intr-un scaunel special pentru masa lor. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa renuntati la diversificare. Ce trebuie sa stim este faptul ca incepand cu varsta de 6 luni, cel mic incepe sa isi tina singur echilibrul.

Copilul arunca mancarea sau o intinde pe hainute. Nu ii place?

Toti copiii vor arunca mai devreme sau mai tarziu mancarea. Au tendinta fie de a prinde de bol sa il rastoarne, fie sa ia in mainile lui mici mancarea si sa o intinda pe hainute, pe cap si pe maini. Asta nu inseamna ca nu ii place mancarea. Asta inseamna ca isi doreste joaca in permanenta. Lasati-i sa se joace pentru ca in curiozitatea lui, va duce si mancarea la gura.

Pentru a fi mai practic, optati pentru un bol cu ventuza cat si o baveta din silicon sub forma de marsupiu. Mancarea nu va mai ajunge pe jos, iar hainele nu vor mai fi murdarite.

Asadar, fiecare copil este diferit. Cu cat trec zilele cu atat veti vedea ca diversificarea este o etapa frumoasa, plina de grimase, zambete, emotii si da, poate ca multa mancare pe jos insa, ce nu face o mama pentru al sau pui ca sa il vada fericit?