Fiecare copil este unic si in felul sau isi exprima personalitatea. Uneori parca prea repede, de la o varsta frageda. Pentru acei parinti care se “plang” ca au copii a caror independenta este greu de tinut in frau, le spunem ca dincolo de situatia aparent neplacuta, aveti copii precoce. Lasati copiii sa isi exerseze independenta si sa se descurce timpuriu la diverse task-uri sau tabieturi.

Iata 3 situatii destul de comune in randul parintilor, in care cei mici isi arata puterea si vointa de a fi independenti - si de ce ar fi bine sa ii lasati sa faca asta.

1. Cand mananca

    Una din cele mai comune situatii cand cei mici ne demonstreaza ca se descurca mai bine decat credeam noi se refera la ora mesei. Desigur, veti spune ca este si firesc sa se intample acest lucru. Poate ca este insa putin de speriat, cand vine vorba de etapa diversificarii, adica la inceputul acestei aventuri. Lasati bebelusii sa se joace cu mancarea, sa experimenteze gustul, mirosul nou, textura, chiar daca acest lucru inseamna un deranj in plus sau mai multa munca pentru adult.

    Tip: pentru ca cei mici sa experimenteze in siguranta ce inseamna mancarea solida, am pregatit pentru voi selectii de boluri pentru diversificare, cu ventuza la baza. Cat despre tacamuri, acestea sunt sigure, cu margini bine finisate, pentru a se evita orice risc de accidentare sau ranire.

    2. Cand se imbraca sau isi aleg hainele

    Specialistii in parenting si nu numai ne spun ca este bine sa oferim celor mici optiuni, alternative. Asta pentru a nu-i limita si pentru a le oferi senzatia ca au control deplin asupra vietii lor. Am intelege mai bine astfel de situatii daca am fi in pielea lor, nu-i asa? Implicit cand vine vorba de alegerea hainelor sau a accesoriilor intrebati copiii ce prefera. Veti fi surprinsi de cata incredere de sine se incarca, cand stiu ca au o parere care conteaza pentru cei din jur.

    3. Cand ies afara la zapada sau prin ploaie

      Hai afara la zapada rasuna in aceasta perioada. Este timpul de distractie, presarat insa cu multa agitatie din partea adultilor, in incercarea de a-i imbraca corespunzator. Ei bine, alegerea tinutei, imbracatul in sine sau chiar dezbracatul pot fi adevarate aventuri, iar parintii stiu mai bine. Pana ii imbraca pe cei mici toata lumea se supraincalzeste asteptand. Iar cand ploua, este o distractie pe cinste, pentru cine observa de la distanta, despre cum reusesc cei mici sa foloseasca umbrela de copii. Creata special pentru a fi usor de folosit si cu indemanare de mainile mici, umbrela devine insa un accesoriu mai degraba de joaca. Cu toate acestea, joaca lor implica si exersarea independentei. De care ar fi bine sa tineti cont, evident.

      Astfel de situatii nu sunt straine pentru parinti, apar in jurul varstei de un an sau poate chiar mai repede. Unii dintre adulti spun, din prea multa teama sau grija, lasa ca fac eu. Dar cu independenta lor cum ramane? Limitata, insa necesara, are nevoie de indrumuare si de cultivare.

      La voi cum e?