A venit si perioada in care Zana Maseluta isi face aparitia. Cand a trecut timpul? Similar cu etapa eruptiei dentare, la unii copii acest moment este mai repede sau mai tarziu de 6 ani. Despre emotia acestor momente, dar mai ales despre grijile pe care orice parinte si le creeaza cu privire la dentitia de lapte si cea permanenta, discutam pe larg in randurile ce urmeaza.

 

Cand ne ingrijoram cu privire la dentitia copilului?

Specialistii spun ca incepand cu varsta de 8 ani puteti frecventa cabinetul unui ortodont. Cu cat mai repede este instituit un plan de tratament pentru dezvoltarea corecta a dentitiei, cu atat mai bine. Iata insa ceea ce nimeni nu iti spune si ar fi bine sa cunosti, despre teama ta ca dintii permanenti erup mai tarziu decat in alte cazuri, in comparatie cu alti copii: 

  • Fiecare copil este unic. A compara copiii intre ei, chiar si cand vine vorba de eruptia dentara, este gresit. Chiar daca eruptia dentara este intarziata, asta nu inseamna neaparat ca va avea probleme dentare.
  • Cere recomandarea medicului, fie el si stomatolog. Pot fi efectuate radiografii relevante care sa lamureasca mai intai de toate daca sunt mugurii dintilor sau sunt probleme si in acest sens.
  • Nu fortati in niciun fel dintii, daca acestia nu dau semne ca se clatina.

 Este nevoie de rabdare. Similar cazului de eruptie dentara, rabdarea este cheia, pentru ca natura mai intai de toate isi face de treaba. De altfel, nu este neaparat o regula ca daca unul din parinti a avut dentitia permanenta intarziata, aceasta este explicatia pentru care si copilul are un caz similar.

 

Primul dinte - il pastram sau nu?

Cand primul din toti dintii de lapte incepe sa dea semne ca va cadea, emotiile sunt deja prezente. Aceasta tranzitie la dintii permanenti marcheaza totodata si o alta etapa din viata copilului. Pentru cei care isi doresc sa pastreze dintii de lapte sau cel putin o parte din ei, avem o idee minunata - cutia pentru dintisori. Un accesoriu indragit, echivalentul cutiei cu amintiri si asta pentru ca aici puteti pastra dintii fara probleme. Cand va creste, poate chiar dupa ce va deveni la randul sau parinte, se va emotiona sa revada aceasta cutiuta.

Exista tot felul de superstitii legate de dentitia de lapte si cea permanenta. De altfel, aceasta este si explicatia faptului ca avem Zana Maseluta. Nu neaparat ca aceasta poveste ar fi gresita. Se spune despre zana ca vine cu surprize si lasa sub perna, pentru fiecare dinte curat, perfect, un banut. Ori pentru cei mici aceasta este si o motivatie in plus de a avea mereu grija de dantura lor. Bucuria de a descoperi sub perna un banut este una greu de descris in cuvinte. Asadar, merita efortul. Merita legenda spusa si pastrata ca atare.

In gama noastra si mai ales la sectiunea noutati avem produse special  gandite pentru copii si pentru etapele lor minunate. Alaturi de ei, parintii traiesc emotii fel de fel. La voi Zana Maseluta a sosit?