Dupa ce a petrecut 9 luni in confortul burticii mamicii, este timpul ca bebelusul sa fie adus acasa. Patutul sau trebuie sa fie un culcus in care sa se simta la fel de confortabil, in siguranta, unde sa se poata odihni si dezvolta armonios. Este locul unde va petrece o buna parte din timp, fiindca nou-nascutii dorm pana la 18 ore pe zi.

Sa vedem mai jos de ce trebuie sa tii cont in amenajarea patutului pentru nou-nascut. 

Siguranta este pe primul loc

Este important sa alegeti un patut care este sigur pentru bebelus. Respectarea unor reguli de siguranta, in special in primul sau an de viata, scad riscul aparitiei sindromului mortii subite, a sufocarii in somn sau alte pericole asociate somnului. Iata cateva reguli:

  • intre barele patutului nu trebuie sa existe un spatiu mai mare de 4 cm.
  • lemnul din care este confectionat patutul trebuie sa fie bine slefuit, fara margini ascutite si vopsit doar cu produse netoxice. Suruburile de prindere sau alte accesorii de feronerie trebuie sa fie bine fixate si amplasarea lor sa nu supuna bebelusul la vreun risc.
  • salteaua trebuie sa fie ferma si sa permita pielii sa respire. Trebuie sa se potriveasca perfect in cadrul patutului. Daca intre patut si saltea incap doua degete trebuie sa alegi alta mai mare.
  • nu se vor pune jucarii, paturi sau alte obiecte in interiorul patutului, ce pot duce la sufocare.

Poate fi tentant sa creezi spatiul de odihna al bebelusului precum pozele de pe Pinterest insa viata bebelusului poate fi pusa in pericol. Daca te ingrijorezi ca s-ar putea lovi de barele patului, alege de la noi o protectie patut bebelusi. Este realizata din bumbac organic cu umplutura de spuma de 4 cm. Atentie! Panglicile trebuie bine legate de barele patului pentru a-i oferi bebelusului maximum de siguranta.

Vezi aici o protectie de patut cu flori.

Vezi aici o protectie de patut cu cirese.

Vezi aici o protectie de patut in culoarea mustarului, cu flori.

Vezi aici o protectie de patut cu un imprimeu mai simplu.

Lenjeria patutului

Lenjeria patutului trebuie sa fie confectionata numai din materiale de calitate ce nu provoaca alergii. Alege cearsafuri patut bebelus de la brandul Mushie. Sunt confectionate din bumbac organic, sunt extra moi, deci delicate cu pielea fina si sensibila a bebelusului. Acestea lasa pielea bebelusului sa respire in timp ce ii mentin temperatura corporala optima, atat in sezonul cald, cat si in cel rece. Cearsafurile au elastic pe colturi permitand indepartarea usoara si asezarea acesteia perfect pe saltea. Astfel scad si riscurile sufocarii. Dimensiunile sunt 130 x 70 x 20 cm.

Lenjeria ar trebui schimbata de cel putin 2 ori pe saptamana pentru ca bebelusul sa fie sanatos. Este important sa va documentati inainte despre tot ce tine de siguranta bebelusului, dat fiind faptul ca primii doi ani din viata ii va petrece in patut, dupa care incepe sa exploreze mai mult lumea inconjuratoare. Iar cat despre invelit, optati pentru varianta infasatului corect sau poate chiar un sac de dormit.

Somn linistit si fara probleme!