Bun venit, diversificare! Acum este momentul cand veti descoperi noi grimase ale celui mic, cand veti intelege si mai bine ca plansul poate avea fel si fel de motive, ca mancarea nu este neaparat pe gustul oricui. Diversificarea poate fi o adevarata provocare. Mai ales la inceput! Discutam in randurile ce urmeaza mai multe despre cand incepe cel mic sa stea si el la masa cu adultii. 

Pofta vine mancand sau mai degraba stand la masa

Se spune ca gusturile se educa, asadar, inca de la varste fragede veti incerca sa ii induceti celui mic ideea de a manca cu pofta, de a fi curios, de a experimenta. Cum? Suna destul de dificil, de vreme ce el nu consuma absolut nimic in afara de lapte pana la varsta de 6 luni. Secretul este acela de a lasa bebelusul sa va acompanieze la masa. 

Chiar daca suna banal, acest lucru poate fi de mare ajutor. Prin simplul fapt ca un bebelus participa la masa alaturi de adulti, invata despre mestecat si practic va copia exact ceea ce vede la adultii din jurul sau. Incepand cu varsta de 6 luni, acesta va avea la randul sau propriul bol de mancare si se va alinia practic cu cei mari. 

Un scaun de masa practic 

Pentru cei care se intreaba ce fel de scaun pentru bebelus este potrivit, raspunsul este Nuna. Este un scaun de masa ce se va adapta in patru moduri diferite, se va ajusta de asemenea pe inaltime, astfel incat sa fie util in diferitele etape de crestere a bebelusilor vostri. 

Prima etapa este cea la 6 luni, cand bebelusul este deja capabil sa adopte pozitia sezut, cu putin sau chiar deloc sprijin. Este si etapa cand il puteti pune pe bebelus, alaturi de voi, la masa, utilizand scaunul de masa Nuna. 

Usor de utilizat, de demontat, cu tava detasabila si nimic textil pe suprafata sa, acest tip de scaun de masa este practic. Pe masura ce bebelusul creste si nu mai are nevoie de tavita, veti alatura scaunul la masa voastra. Iar cel mic se va simti incurajat de ideea de a fi alaturi de cei mari la ritualul de masa. 

Nimic nu asigura evolutia favorabila in relatia bebelus-mancare

Desigur ca, diversele abordari pe care le pot avea parintii pot ajuta intr-o oarecare masura. Insa nimic nu e sigur. Sa nu fiti dezamagiti cand cel mic refuza prima sa masa solida sau cand, dupa eforturi mari de a prepara unul dintre cele mai fine budinci, bebelusul o va respinge categoric. Pentru unii dintre voi, autodiversificarea este alegerea, tocmai pentru a permite celui mic sa se joace si sa simta, in adevaratul sens al cuvantului, diversele texturi ale diverselor tipuri de alimente. 

Nimic nu garanteaza ca un bebelus va avea o relatie buna cu mancarea, ca o va aprecia si o va servi cu drag. Dar nimic nu ar trebui sa va descurajeze. Un efort continuu, care la un moment dat cu siguranta va da roade. Va incurajam sa completati achizitia scaunului de masa cu alte accesorii pentru diversificare, colorate, care sa faca totul mai atractiv si tentant.