Infasatul bebelusului are origini inca de pe vremea Paleoliticului. In ziua de astazi parintii sunt confuzi si nu stiu daca este o metoda depasita sau periculoasa, din cauza anumitor controverse si impotriviri aparute de-a lungul anilor. Bebele sarmaluta, este o imagine istorica, modul in care acesta este adus mamei in aproape orice maternitate. Pe langa evidentele din Paleolitic, chiar si romanii si grecii isi infasau bebelusii. Infasarea apare atat in Vechiul Testament si in Evul Mediu. Oamenii au concluzionat ca infasarea bebelusului duce la scaderea riscului ca acesta sa dezvolte anumite diformitati fizice. Apoi prin secolul XVI, medicul chirurg Felix Würtz de origine elvetiana aduce critici asupra acestei practici, aducand in prim plan faptul ca bebelusii erau infasati mult prea strans. 

Din secolul XVIII exista doua tabere, cei care sunt contra si cred ca infasatul este inutil si cei care cred ca aduce reale beneficii. In jurul anilor 90 cercetarile arata ca exista o legatura stransa intre lasarea bebelusului de a dormi pe burta si Sindromul Mortii Subite. Lumea nu stie ce ce sa mai faca, cauta din nou solutii ca bebe sa doarma linistit, bine si sa nu fie in niciun pericol. Iata ca se ajunge la concluzia ca, practicat corespunzator, infasatul nu numai ca aduce beneficii bebelusului, ba chiar este indicat. Bebele sarmaluta revine deci de data aceasta cu sustineri stiintifice, infasatul fiind dovedit a fi sigur daca este aplicat corect, iar in fruntea sustinerii acestei practici se afla comunitatea medicala internationala si Academia Americana de Pediatrie. 

Infasat, dar nu oricum 

Atunci cand parintii infasa bebelusul intr-o paturica trebuie sa tina cont de anumite reguli. Desi initial probabil vei avea ceva temeri ca vei face ceva gresit, ca ai doua maini stangi, daca tii cont de cateva aspecte, bebe sarmaluta va fi confortabil, linistit si sigur in timp ce doarme. Pana la urma nu este o operatie pe cord deschis, deci sigur te vei descurca.

  1. Este indicat sa infeti bebelusul cat mai curand dupa ce este nascut, fiindca sugarilor care nu sunt invatati din timp cu aceasta manevra, conform unui studiu, le scade eficienta mecanismului protector ce ii ajuta sa nu “uite” sa respire, ce poate duce la moartea subita. Prin infasatul timpuriu el se va acomoda mai usor de la trecerea intre mediul intrauterin la cel extrauterin, oferindu-i sentimentul de siguranta pe care-l avea in burtica. Bebelusul trebuie pus sa doarma doar pe spate, fara nicio exceptie, fie ca este infasat sau nu. Aceasta este metoda cea mai sigura pentru bebelus si scad riscurile Sindromului Mortii Subite. Utilizeaza de la noi o paturica bebe confectionata doar din materiale delicate cu pielea sa, din bumbac sau bambus. Regasesti variante tricotate, calduroase si cozy, perfecte pentru perioada rece.
  2. Bebe se va infasa bine, dar nu prea strans. Trebuie sa poti introduce 2-3 degete intre paturica de bebelusi si pieptul sau. Ai grija ca in partea inferioara sa aiba suficient spatiu pentru a-si putea misca picioarele si sa isi mentina acea pozitie de broscuta, in niciun caz nu ii forta picioarele sa stea drept. Astfel creste riscul aparitiei unei displazii de sold. De asemenea asigura-te ca fata si capul sau sunt complet descoperite, iar capetele paturii sa fie bagate sub bebe. Alege de la noi un set de paturici bebe din muselina pentru zilele mai calduroase.
  3. Ai grija ca bebe sa nu se supraincalzeasca. Parintii au tendinta de a exagera cu infofoleala. Temperatura ambientala optima este de 21-23 grade Celsius. Este suficient ca bebe sa poarte un body, o pijama sau o salopeta din bumbac pe sub patura de infasat. Pe acestea tot la noi le poti gasi.
  4. Infasatul se va opri la momentul adecvat, cand bebelusul incepe sa fie mai activ si reuseste sa se intoarca singur de pe spate pe burta, caz in care aceasta practica nu mai este sigura.

Cu putina indemanare si grija, bebelusul sarmaluta va dormi linistit. Cercetarile arata ca infasatul reduce sansele unui deces prematur, fiindca bebelusului ii sunt limitate posibilitatile de a crea situatii periculoase. De asemenea, infasatul va reduce crizele de plans, trezirile bruste sunt scazute semnificativ si actioneaza pe post de somnifer. In primele 3 luni de viata infasatul induce somnul si ajuta la mentinerea starii de adormire, iar ca beneficiu extra e ca tu ca mamica vei fi mai putin anxioasa si vei avea mai putina presiune asupra ta, deci si tu vei fi mai odihnita si fericita.