Pentru ca bebelusul sa aiba un zambet de milioane in viitor, igiena orala corecta trebuie asigurata inca din primele sale luni de viata. Chiar dinainte sa ii apara primul dinte, cavitatea bucala trebuie curatata cu o compresa sterila umezita, dupa fiecare masa si se maseaza usor gingiile. Este de datoria parintilor sa implementeze acest obicei in viata copiilor, astfel incat, in viitor sa duca o viata sanatoasa si sa fie prevenite afectiunile gingivale si dentare.

Este nevoie de consecventa si perseverenta din partea voastra, dar veti fi recompensati prin faptul ca veti constata ca dentitia si obiceiurile dentare ale copilului sunt adecvate. O igiena orala precara duce la diverse infectii, carii si alte afectiuni dentare. Stabilirea unor obiceiuri sanatoase de igiena orala cand apare primul dinte, implica, pe langa igienizarea acestuia si igienizarea gingiilor, obrajilor si limbii. Primul dinte apare intre lunile 6-12 ale vietii bebelusului, iar in aceasta perioada, pentru a obisnui bebelusul cu trecerea la o periuta de dinti normala, recomandat ar fi sa incepeti cu o periuta de dinti tip degetar.

Periuta de dinti tip degetar

Periajul primului dinte se face dupa fiecare masa si seara inainte de culcare. Implementand acest obicei inca de cand este bebelus, il va face sa isi doreasca mai tarziu sa se spele singur pe dinti. O periuta de dinti bebelusi de tip degetar, este ideala pentru inceput. O pui pe degetul tau si bebelusul tau va rontai cu placere.

Pe langa faptul ca va curata cavitatea orala de bacterii, aceste periute de dinti contribuie la eruptia dentara, la ameliorarea durerilor si inflamatiei gingivale. Periutele sunt confectionate din silicon alimentar de inalta calitate, fara BPA sau alte substante toxice. Periuta are doua parti cu texturi diferite, una cu fire moi din silicon pentru perierea delicata a dintelui si cealalta cu denivelari, care maseaza cu blandete gingiile. Acestea vin in set de cate 2, astfel incat una sa o foloseasca parintele pentru a igieniza cavitata orala si cu cealalta se poate juca bebelusul, distragandu-l de la aceasta activitate, ce cu siguranta nu va fi placuta de toti bebelusii, insa este necesara.

Alte motive pentru care este importanta igiena orala inca de la varste fragede

Credeti sau nu, dintii de lapte vor avea un mare impact in formarea dentitiei permanente. Acestia sunt mai predispusi aparitiei cariilor dentare, intrucat smaltul este mult mai fin decat cel al adultilor. Daca ati auzit de carii de biberon, stiti ca dintii temporari sunt afectati atunci cand sunt in contact prea indelungat cu laptele sau ceaiul, ca de exemplu cand bebelusul adoarme cu biberonul in gura. Caria evolueaza mai rapid, penetreaza smaltul apoi dentina - structura de sustinere a dintelui-, dupa care va ataca nervul. Deci igiena orala este foarte importanta inca de cand e bebe.

Dintii de lapte trebuie sa ramana in gura cat mai mult timp, pentru ca cei permanenti sa nu fie strambi. Totodata, bacteriile cauzatoare de carii se transfera, deci NU hraniti vreodata bebelusul cu o lingura bagata in gura voastra. El trebuie sa aiba propriul set de tacamuri - vezi aici seturi dragute.

De la varsta de 6 luni poate sa aiba si el propria sa periuta de dinti din silicon cu ventuza ce se prinde de suprafete.