Unii parinti cred ca joaca copiilor lor ar putea sa le influenteze deciziile pe termen lung. Daca sunt pasionati de anumite activitati efectiv isi limiteaza optiunile de mai tarziu. Se spune, intr-adevar ca pasiunile si talentul se descopera timpuriu in copilarie. Asta nu inseamna insa, ca daca cel mic se joaca de-a vanzarea inghetatei, atat isi va dori sa faca mai tarziu.

De fapt, jocurile pe roluri sunt o parte importanta din dezvoltarea celor mici. Am mai discutat si cu alte ocazii, aici pe blog, despre beneficiile acestor abordari. Mai in joaca, mai in serios, copiii descopera lumea inconjuratoare imitand diverse activitati ale celor mari.

 

Joc de rol cu aparatul de inghetata

In aparenta este o alta jucarie, dintre altele o mie pe care cel mic le prefera la un moment dat. Ca adult insa, vei descoperi adevaratul potential al unui astfel de joc.

 

  • Abilitati de comunicare pot fi dezvoltate prin acest tip de joc

Indiferent cu cine se joaca, ca sunt parintii sau alti copii, acest scenariu implica automat si o discutie. Conversatie pe care cei mici o vor dezvolta cu acele detalii pe care le stie pana la acel moment. Un context realist de altfel, pentru ca celor mici le place inghetata si ar servi-o oricand. Nu e de mirare, daca se vor pune pe ei insisi in aceasta postura, de client, cerand fix tipul de inghetata dorit. Este, deci, o motivatie in plus de a dezvolta vocabularul.

 

  • Dezvoltare mintala

Cei mici pot fi pusi in diferite scenarii, cum ca vanzatoarea nu are tipul de inghetata solicitata, sortimentele sunt putine. Ce se intampla daca le combinam? Ce culoare obtinem daca amestecam galben si roz? Sunt doar cateva din intrebarile care pe cei mici ii solicita sa gaseasca solutii, raspunsuri si deci sa descopere mai multe.

 

  • Dezvoltarea abilitatilor motorii fine

Aparent banale, acestea sunt necesare in mai toate activitatile de zi cu zi, de la imbracat la mancat singuri, adica manuirea tacamurilor, de la scris la legarea sireturilor. Cu pasi mici, invatam sa ne decurcam singuri. Asadar, jocul cu masina de inghetata, in toata complexitatea sa, ii ajuta pe copii sa deprinda miscarile necesare in a prinde, tine, apasa, in a-si dezvolta abilitatile motorii fine.

Tot aici ar fi bine sa punctam despre dezvoltarea emotionala si sociala. Orice interactiune este pentru ei o aventura. Sunt astfel implicati activ in roluri diverse, experimentand ce inseamna sa ceri si ce inseamna sa fii servit.

Cu putina rabdare si creativitate, de la un singur joc puteti dezvolta diverse scenarii si veti putea crea contexte care mai de care mai inedite. Desi se spune ca parintii sunt jucariile pe care orice copil si le doreste, este de fapt partial adevarat. Daca parintii au si jucariile potrivite la indemana, vor putea face sesiunile de joaca unele cu atat mai interesante. Va recomandam asadar masina de facut inghetata, o versiune de jucarie din lemn, trainica, atent lucrata si finisata, deci sigura pentru toate varstele.